Carmen

Carmen — Aalto Theater Essen

Het is een van de meest geliefde opera's aller tijden - vooral door de enorme rijkdom aan melodiën, maar zeker ook vanwege de gepassioneerde en tot op vandaag ondoorgrondelijke en fascinerende hoofdrolspeelster. Carmen is de vrije, onafhankelijke en felbegeerde vrouw, die niet onverschrokken door de maatschappij haar eigen weg gaat. Sergeant Don José wordt verliefd op haar, geeft zijn burgerleven op en wordt uiteindelijk vogelvrij. Maar wanneer Carmen genoeg van hem heeft, laat ze hem in de steek voor de stierenvechter Escamillo. Uit woede en jaloezie steekt Don José haar neer. "Een zeer immoreel werk!", werd er gezegd na de première van Parijs in 1875. Ze was een echte femme fatale, slecht, gevaarlijk en onfatsoenlijk, gewoon een gevaar voor een deugdzame man. 

music
Georges Bizet

director
Lotte de Beer

music direction
Sébastien Rouland

scenography | costume design
Clement & Sanôu

dramaturgy 
Christian Schröder

photography
Matthias Jung

première
13th of october 2018 

Carmen 9Carmen 9

“Het openingsbeeld overdonderde. Twee kinderen als piepkleine torero's in glitterpakjes dansten en tuimelden cirkelend over het speelvlak, terwijl het orkest wervelend de ouverture speelde.

— OPERAMAGAZINE.NL

Carmen 4Carmen 4

“Für die Gestaltung der Bühne ließen sich Clement & Sanôu von einer Stierkampfarena inspirieren. Oder besser: vom Fußboden einer Arena. Das einzige Bühnenelement bildet ein großer brauner Kreis.

— LITERATURUNDFEUILLETON

Carmen 15Carmen 15

“Sterk zijn de Beer en haar eveneens Nederlandse ontwerpersduo Clement & Sanôu wel in beelden. Prachtig is de opkomst van de sigarettenmeisjes: zwoele silhouetten tegen de avondhemel. En alle massascènes zijn opvallend fraai, met roterende mensencirkels om de kale houten arena waar hier stieren én mensenharten sneuvelen.

— NRC HANDELSBLAD

Carmen 20Carmen 20

“Hochwertig und edel wirkt die durchdachte Gestaltung, für die das Team Clement & Sanôu verantwortlich zeichnet.(...) In der Essener Carmen- Inszenierung stimmt einfach alles und garantiert einen angenehmen Opern-Abend.

— STADTSPIEGEL ESSEN

Carmen 25Carmen 25